Aktuality

Zázrak jménem CHIA semínka

Zázrak jménem CHIA semínka

4.12.2015
Malá nenápadná semínka v sobě ukrývají proteiny, vlákninu, kvalitní sacharidy a omega-3 mastné kyseliny, svým přínosem pro zdraví je řadíme mezi opravdové výživové obry.

Chia, botanickým názvem Salvia hispanica, šalvěj hispánská roste převážně v Mexiku a Guatemale. V naších krajích lze pěstovat pouze ve vyhřívaném skleníku, protože není odolná proti mrazu.

Chia semínka na sebe vážou vodu, nabobtnají až do 10-ti násobku svého objemu čímž oddalují pocit hladu a navozují pocit sytosti. Staří Aztékové a Mayové využívali této vlastnosti semínek a konzumovali je při bitvách a dlouhých pochodech. Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.

Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou.  Žaludeční šťáva nedokáže rozložit nerozpustnou vlákninu, čímž chia pomáhá hladkému průchodu potravy procházející trávicím traktem. Vláknina zvětšuje průchodnost střev, váže na sebe jedy a odvádí je z organismu ven.  Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.

Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru u diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek „pomáhá“ slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.

Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyseliny zmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejíchž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.
Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje schopnost učit se, koncentrovat se a zapamatovat si. Vědci také prokázali souvislost mezi nedostatkem omega-3 mastných kyselin a depresivními stavy.

Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty, snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.

Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.

Beta-sitosterin snižuje vysoké hodnoty LDL cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje hodnoty krevního tuku.

Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.

Ženy jistě ocení blahodárné účinky zinku a hořčíku na růst i zdraví vlasů a nehtů.

Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno „propašovat“ i do dětské stravy. Využití je, dá se říci, neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů (různé šťávy a čaje), jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.

Výsledná chuť pokrmu se nezmění, jen je obohacen doslova o

POKLAD ZDRAVÍ

chia semínka, chia účinky, jak jist chia, recepty chia 

Produkty o kterých se mluví Podobné články
Jagg.cz Linkuj.cz

x