Aktuality

Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

16.7.2015
Bylinky jsou šperkem každého pokrmu a ten, kdo s nimi umí zacházet, má v rukách velkou moc. I to nejobyčejnější jídlo se díky bylinkám může proměnit v gurmánskou pochoutku.

Základní pravidla při používání bylinek v kuchyni:

 
  • vždy použijte raději čerstvé bylinky před sušenými, jejich aroma a chuť je mnohem výraznější
  • před použitím bylinky opláchněte ve studené vodě a vodu oklepejte
  • nejlépe je bylinky sekat nadrobno sekáček, popřípadě velkým ostrým nožem
  • tvrdší bylinky (rozmarýn, jalovčinky) lze drtit v hmoždíři
  • pokud je třeba bylinky krátce skladovat, uložte je v jednici
  • bylinky do polévek sekejte jemně
  • naopak bylinky do salátů nahrubo
  • u silně aromatických bylinek je méně více
  • nekombinujte výrazné bylinky, chutě se pak neutralizují
 
Bylinka Chuť Typ pokrmů Poznámka Kombinace
Bazalka sladce kořenitá chuť připomínající hřebíček středomořské pokrmy, jídla s rajčaty, saláty základ pro pesto, ostrá chuť se vařením násobí kopr, dobromysl, pažitka, tymián, rozmarýn
Bobkový list lehce nahořklá polévky, vývary, zelné jídla, vařené ryby většinou se používá v sušené formě, jeden lístek vložte do skladované rýže - získá příjemné aroma kmín, tymián, rozmarýn
Citronela citrónová sladké jídla, zmrzliny, asijská kuchyně, nápoje nejvíce používána v indonéské kuchyni koriandr, česnek
Česnek pronikavá česneková až štiplavá všechny slané pokrmy, máslo, ryby, grilování listy mají jemnější chuť pažitka
Dobromysl slabě nahořklá polévky, saláty, paštiky, jehněčí, zelenina, ovčí sýry a ryby, těstoviny, pizza možno vařit s ostatními přísadami, do salátů čerstvý tymián, rozmarýn, bobkový list, estragon, česnek
Estragon natrpklá polévky, vaječné pokrmy, zelenina, bílé maso, květák nikdy nevařit rozmarýn, tymián
Fenykl výrazné aroma do salátů, mastné ryby semena do pečiva lze použít do pečiva  
Jalovec nasládlá pryskyřičná chuť zvěřina, paštiky, zelná jídla používají se plody tzv. jalovčinky bobkový list
Kopr nasládlá chuť ryby, bylinkové másla, rýže, vaječné jídla, tvaroh, okurky semena lze vařit bazalka, petržel, pažitka
Koriandr mírně peprná saláty, drůbež nezbytný pro asijskou kuchyni máta, pažitka, tymián, petržel
Libeček silná celerová chuť polévky, paštiky, luštěniny, ragú je možné vaří s ostatními přísadami rozmarýn, dobromysl, petržel
Máta svěží mentolová dezerty, saláty, nápoje působí příznivě na trávení, lze zmrazit do kostek pro chlazené nápoje česnek a koriandr
Meduňka svěží citrónová ovocné saláty, čaje, nápoje lze zmrazit do kostek pro chlazené nápoje máta
Pažitka připomíná cibuli polévky, vaječné jídla, brambory, saláty, pomazánky, smetanové sýry nikdy nevařit a ani nesušit, lze uchovat pouze mrazením kopr, bazalka, dobromysl
Petržel celerová chuť polévky, saláty, tvaroh, paštiky, vaječné omelety nevařit tymián, estragon, dobromysl
Rozmarýn voní po pryskyřici grilované masa, ryby, guláš, jehněčí, karbenátky provoní při pečení chleba dobromysl, estragon, česnek, majoránka
Šalvěj jemně nahořklá jehněčí, telecí, játra, omelety, cibulové polévky, grilované maso sušením neztrácí na kvalitě rozmarýn, dobromysl, bazalka
Tymián lehce nahořklá uzené a sekané maso, ryby, paštiky, steaky, pizza, luštěninové pokrmy součást mnoha kořenících směsí rozmarýn, šalvěj, bazalka, bobkový list, dobromysl
 
Produkty o kterých se mluví Podobné články
Bylinky v kuchyni

Bylinky - Obsah aneb na co se můžete těšit

23.3.2015
Nový zahradnický rok je před námi a je na čase vybrat téma, kterému se budeme věnovat.
BYLINKY

Bylinky v kuchyni

Proč dokážou bylinky léčit, aneb v čem je to kouzlo

26.3.2015
Naší předkové věřili v nadpřirozené síly, které dodávají bylinám léčebné a magické účinky. Součastná věda svými chemickými rozbory objevila řadu aktivních látek a jsou to právě ony a jejich vzájemné kombinace, které činí to „kouzlo uzdravení a pomoci“.

Bylinky v kuchyni

Bylinková zahrádka na terasu či balkon

27.3.2015
Samozřejmě, že bylinky můžete vysadit na zahradu do záhonů, anebo do květináčů na kuchyňské okno, ale je tu ještě jedna možnost. Máte-li terasu či velký balkon udělejte si zahrádku v truhlících či jiných velkých nádobách.

Bylinky v kuchyni

Zásady pěstování bylinek za oknem v bytě

7.4.2015
Bydlíte-li v bytě, anebo v domě bez zahrady, mate jedinou možnost kam umístit bylinky a to na parapet za okno.

Bylinky v kuchyni

Jak pěstovat bylinky

11.5.2015
Půda, umístění, zálivka, přezimování, hnojení a škůdci.

Bylinky v kuchyni

Bylinky v květináči do bytu, na balkon nebo terasu

12.5.2015
Přehledná tabulka bylinek, které lze pěstovat v bytě, na balkoně a nebo terase domu.

Bylinky v kuchyni

Zelené hnojivo z bylin a permakultura

12.5.2015
Bylinky pomáhají nejenom lidem, ale i rostlinám. Můžeme si vypěstovat vlastní zelené hnojivo, anebo jen zasadit ty správné bylinkové sousedy vedle naší oblíbené zeleniny.

Bylinky v kuchyni

Vyvýšený záhon z kompostéru

5.5.2015
Jednoduchý návod jak skládací kompostér přestavět na vyvýšený záhon.

Bylinky v kuchyni

Výsev a množení bylinek

20.5.2015
Rozmnožování bylinek můžeme provádět v podstatě trojím způsobem Ze semínka či sazeničky, řízkováním či dělením trsů.

Bylinky v kuchyni

Kdy sklízet bylinky

27.5.2015
... nejlépe za slunného rána v době brzkého kvetení


Bylinky v kuchyni

Konzervace bylin

28.5.2015
... aneb sušit či mrazit.


Bylinky v kuchyni

Bylinné čaje

1.6.2015
Když se řekne BYLINKY, většina lidí si hned vybaví BYLINKOVÝ ČAJ. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý.


Bylinky v kuchyni

Bylinkové oleje a bylinné octy

12.6.2015
Snadno a rychle… tak jde jednoduše popsat výroba bylinkových octů a olejů.


Bylinky v kuchyni

Přírodní kosmetika aneb bylinky pro krásu

8.7.2015
Přestaňte vyhazovat peníze za to, co vaší kůži stejně jen škodí. Jediné, co opravdu pomáhá bez vedlejších nežádoucích účinků jsou bylinky, rostlinné oleje a jiné dary přírody jako např. med, kaolín, mléko...

x