Aktuality

Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

23.2.2012
Sníh jde pomalu dolů a nás čeká jarní úklid zahrady. Přinášíme Vám pár receptů jak si ohřát zkřehlé tělo a dodat potřebnou energii.

Grog

Grog je horký alkoholický nápoj namíchaný z rumu (koňaku, griotky či whisky) a vody.

Základní recept na grog

Pohár se lžičkou (zabraňuje prasknutí skla) naplní do 2/3 vařící vodou (cca 1,5 dcl), k tomu přidáme 2 až 4 kostky cukru a dolejeme cca 4 cl rumu. Můžeme doplnit trochou citronové šťávy.

Námořnický grogsvařák, grog, punč, recept

Do ohnivzdorné nádoby nalejeme 2 dcl rumu, citronovou štávu a přidáme 1 celou skořici, hřebíček (2 kusy) a 2 lžičky cukru. Dolijeme vodou a přivedeme pod bod varu, ale nevaříme. Scedíme a podáváme.

Medový grog

Smícháme 0,5 dcl rumu, 1 dcl vařící vody a vrchovatou lžící medu. Můžeme přidat pro provonění a dozdobení skořici či plátek pomeranče nebo citrónu.

Gin grog

0,5 dcl ginu, citrónovou šťávu, vodu, hřebíček, skořici a cukr pomalu dáme do hrnce a přivedem do varu. Nápoj přecedíme a podáváme.  

Čajový grog

Do horkého medem oslazeného černého čaje, nalijeme 0,5 dcl brandy a dáme kolečko citronu.

Punč

Správný punč se skládá z těchto pěti ingrediencí: čaj, víno, pálenka, cukr a voda.

Vánoční punč

800 ml vody s 280 ml cukru, citrónovou šťávou ze dvou citrónů a pomerančovou šťávou ze dvou pomerančů smícháme a přivedeme k varu. Přilijeme 500 ml bílého vína a 150 ml rumu a opět přivedeme k varu. Do předem připravených a nahřátých silnostěnných sklenic punč rozlijeme. Dozdobíme po plátku pomeranče a citrónu.

Pařížský punč

Jeden litr horkého černého čaje, 0,5 l armagnacu, šťáva ze 3 citrónů a z 5 pomerančů a 200 g cukru to vše smícháme a přivedeme pod bod varu.

Jablečný punč

Jedno jablko oloupáme, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce. Přidáme 0,5 l bílého vína, 0,1 l jablečného moštu, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citronu, 2 hřebíčky, 1 celou skořici a badyán a přiveďte k varu. Poté odstavíme a necháme zhruba 20 minut louhovat. Nakonec přidáme rum a punč přeceďte do vyšších sklenic.

Babiččin domácí punč

Do hrnce zalijeme 4 lžičky směsi domácího čaje 250 ml vroucí vody (osvědčený recept na pečený domácí čaj naleznete zde), přidáme 100 g cukr, šťávu z citronu a pomeranče, kůru z půlky citronu, 2 ks hřebíčku, 1 skořici v celku a 5 minut povaříme. Poté vše přecedíme a přilijeme 0,5 l červeného vína, které zahřejeme k bodu varu a hned odstavíme. Můžeme podávat s domácími jablečnými křížalami, které vhodíme navrch nápoje na ozdobu.

Dětský ovocný punč

Do uvařeného ovocného čaje přilijeme jablečný džus, přidáme lžíci medu, šťávu z jednoho citrónu nebo pomeranče a znovu ohřejeme. Zdobíme kousky ovoce.

svařák, grog, punč, recept

Svařené víno

Svařené víno neboli svařák vzniká svařením červeného vína s kořením.

Svařák recept I.

Svaříme 0,3 l červeného vína, 4 kostky cukru, jednu celou skořici, citronovou kůru a 4 ks hřebíčku. Na ohni silně zahřejeme, ale dbáme, aby směs nepřišla do varu.

Svařák recept II.

Smícháme láhev červeného vína, celou skořici, 5 hřebíčků, 50 g hrozinek, 100 ml cukru, půru z pomeranče a mandle. Přivedeme pod bod varu necháme 15 minut odstát a před podáváním opět prohřejeme.

Svařák recept III.

Opláchnutý 1 citrón a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme na kolečka. Červené víno (1,5 l) nalejeme do velkého hrnce s trochou vody a vložíme do něj citronovou kůru s kolečky citrónu, pomeranče, hřebíček (7 ks), jalovčinky (7 ks), pepř (7 ks) a 2 celé skořice. Víno s přísadami svaříme – svařené bude ideálně ve chvíli, kdy se objevují malé bublinky, což je unikající alkohol. Svařené víno odstavíme ze sporáku a necháme 10 minut stát. Přimícháme třtinový cukr (cca 150 g) a podle chuti můžeme přidat trochu rumu.

Medový svařák

Smícháme 1 l červeného vína, celou skořici, 4 ks badyánu, 10 ks hřebíčku a přivedeme pod bod varu. Do hrnku si připravíme lžíci tekutého medu, který zalejeme horkým svařákem. Dozdobíme po plátku pomeranče a citrónu.

 

 

Produkty o kterých se mluví Podobné články
Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

Bylinné čaje

1.6.2015
Když se řekne BYLINKY, většina lidí si hned vybaví BYLINKOVÝ ČAJ. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý.


Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

Praktická žena - Valentýnské tvoření

17.1.2012
Přinášíme Vám pár nápadů a inspirací jak prožít sv. Valentina - svatek všech zamilovaných a udělat radost nejen sobě, ale hlavně svým láskám :-)

Stále přibývají nové nápady, pravidelně aktualizujeme.

Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

Praktická žena - Vánoční inspirace, rady a nápady

15.11.2011
Vánoce se blíží a my Vám přinášíme "plnou nůši" nápadů, rad a inspirací jak prožit tyto krásné svátky v klidu a pohodě.

Každý týden zde najdete stále nové a nové vychytávky :-)

...jak originálně zabalit dárky...
...jak prostřít slavnostní vánoční tabuli...
...jak vyrobit adventní věnec...
...adventní kalendář, který stačí jen vytisknout...
...vánoční dekorace "za babku"

STÁLE NOVÉ NÁPADY!!!

Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno

Praktická žena - Velikonoční tvoření a jarní inspirace

28.2.2012
Velikonoce jsou svátky jara...
Předkládáme Vám pár nápadů a inspirací jak rychle, snadno a levně oživit a jarem provonět Váš dům či byt.

Stále přibývají nové nápady, pravidelně aktualizujeme.
Caro
3.150,-Kč
více »
Minibar
7.880,-Kč
více »

x